Avocado’s ontkiemen doe je zo

Leestijd: 2 minuten

De truc met de tandenstokers en het glaasje water ken je ongetwijfeld, maar wat als ik jou kwam vertellen dat er nog een betere manier is om je avocado te doen uitgroeien tot een prachtige plant? Wees gewaarschuwd: je eigen avocado’s zullen niet plots aan de takken gaan bungelen, maar dat maakt het niet minder de moeite waard om een keukenoverschotje met een beetje water en een beetje TLC te zien uitgroeien tot een nieuwe groene huisgenoot.

1 | Prepareer je pit

Met je guacamole achter de kiezen bedenk je dat het toch zonde is om die avocadopit zomaar in de vuilnisbak te kieperen. Zoek er dus een pit uit die nog niet te veel werd toegetakeld door het keukenmes en spoel die schoon.

2 | Pel de pit en maak ‘m proper

Nu is het de bedoeling dat je het buitenste laagje van de pit af kan pellen. Dat gaat het makkelijkst wanneer je de pit een dag of twee in een glaasje water laat staan.

3 | Wikkel de pit in keukenpapier en hou het vochtig

Wikkel de blanke pit in een velletje keukenpapier, sproei het iedere dag nat met een plantenspuit en plaats het in een plastic zakje om een minibroeikas te creëren. Ik heb de pitten in een glazen pot gestoken, en dat werkte prima.

4 | Zet de kiemende wortel op water

Na enkele weken (dat zal echt afhangen van de grootte van de pit) zal je een barst zien verschijnen waaruit een wortel zal komen piepen. Zodra die ongeveer een centimeter lang is, kan je de boel zo op water zetten dat de pit droog blijft, maar de wortel constant water krijgt. Daar zijn speciale schoteltjes voor, maar iets als een glazen flesje werkt perfect. Ververs het water regelmatig.

5 | Verplaats de pit naar de potgrond

Eigenlijk kan je de ontkiemende pit ook meteen in de grond steken in plaats van ‘m eerst op water te zetten (of ‘m zelfs gewoon op water laten staan) maar dan zie je natuurlijk niets van de ontwikkeling van de wortel. Steek de pit niet helemaal in de grond. Zodra je die naar de potgrond hebt verplaats, hou de grond dan goed vochtig en zet je potje op een halflichte plaats.

Je ziet het: meer dan een beetje geduld heb je eigenlijk niet nodig om die keukenrestjes zelf te doen uitgroeien tot een nieuwe plant. Al is het wel op eigen risico, want zodra je die schattige nieuwe wortels ziet verschijnen, verkrijg je het nooit nog over je hart om een avocadopit weg te gooien. Probeer je het zelf ook eens uit? Laat het dan zeker weten in de comments, en vergeet niet om er een foto bij te zetten!

Liefs, Kilien

Ben je fan van de blogposts op Keeping Up With Kilien of de foto’s op Chair Chaude? Wat een compliment! Misschien wil je dan wel op de hoogte blijven van mijn werk, of het zelfs ondersteunen door me op een koffietje te trakteren? Zo kan ik gratis content blijven maken voor jou!

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s