Detoxen doe ik alleen als het digitaal is

Leestijd: 4 minuten

Lang geleden, in een dorp hier (niet zo) ver vandaan, bleef ik eens bij een vriendin logeren die nogal verknocht was aan haar smartphone. Haar schermtijd blaast me jaren later nog steeds van m’n sokken: ze zat maar liefst 6 uur (!) per dag naar haar gsm te turen. Ondertussen zit ik voor mijn job de hele dag achter de computer, en toch merkte ik dat ik ’s avonds alsnog naar mijn gsm greep. Herkenbaar? Lees dan snel verder.

Toen de termen ‘digitaal dieet’ en ‘digitale detox’ mijn pad kruisten, was ik meteen geïntrigeerd. Van de dieetcultuur blijf ik – door mijn ervaring met de body positive beweging – natuurlijk liefst zo ver mogelijk weg, maar als het over schermtijd gaat, maak ik met een plezier een uitzondering. Ik weet niet of het onderscheid tussen beide termen heel strikt is, maar dit is hoe ik het begrepen heb:

  • Tijdens een digitaal dieet ga je op zoek naar een gezonde balans in je schermtijd
  • Tijdens een digitale detox gebruik je bepaalde apps voor een periode helemaal niet

1 | Word je bewust van je telefoongebruik

Je gaat het waarschijnlijk niet graag horen, maar ga om te beginnen eens na hoeveel tijd je eigenlijk op je telefoon spendeert. Ook het aantal meldingen of ontgrendelingen kan best ontnuchterend zijn. Zelfs wanneer het ‘maar’ twee uur per dag is, komt dat algauw neer op 5,5 jaar op een mensenleven. En op die tijd krijg je écht wel wat anders gedaan.

2 | Schakel je meldingen uit

Het zou je niet mogen verbazen, maar ik ben nogal een gevoelig type. Ik raak dan ook snel overprikkeld, en heb er regelmatig nood aan om me terug te trekken. Ik vrees dat ik mensen anders ga toeschreeuwen dat ze me met rust moeten laten. Mijn meldingen uitschakelen heeft me een hoop prikkels bespaard, en dat wens ik jou ook toe.

3 | Zet je telefoon in grijstinten

Geef toe, al die plaatjes op Instagram zien er in zwart-wit plots een stuk minder aantrekkelijk uit, he? Vooral die grote rode stippen van meldingen zijn enorme triggers voor ons brein, want we willen natuurlijk weten of er achter die stippen ook nog iets interessants schuilgaat. Die grijstinten geven je hersenen een welverdiende break.

4 | Leg je telefoon uit het zicht

Het klinkt misschien belachelijk, maar het werkt dan ook belachelijk goed. Door mijn telefoon tijdens het werken achter mijn laptop te leggen, waardoor die niet meer binnen hand- en oogbereik ligt, heb ik nu eenmaal veel minder snel de neiging om op een onbewaakt moment naar mijn smartphone te grijpen.

5 | Plan je schermtijd en tijdslimieten in

In deze blogpost legde ik al uit dat multitasken niet werkt, en dat je veel meer gedaan krijgt wanneer je je op één enkele taak focust. Maar ik vertelde er ook bij dat je jezelf best mag belonen wanneer die is afgerond, en dat kan bijvoorbeeld met een paar minuutjes door Instagram scrollen. Bang dat dat uit de hand zal lopen? Stel dan timers in.

6 | Verwijder sociale media van je gsm of gebruik een blocker

Kreeg je net een kleine hartverzakking bij dat idee alleen al? Geen stress, ik vraag je niet om je accounts te desactiveren of te verwijderen, al kan het natuurlijk wel. De meeste apps kan je toch gewoon op je desktop checken, nietwaar? Maar ook apps zoals Forest, waarmee je apps voor een tijdje blokkeert om boompjes te laten groeien, zullen je niet onbekend in de oren klinken.

7 | Omarm verveling (of zorg dat je altijd een boek bij de hand hebt)

Je staat op de bus of de trein te wachten, dus wat doe je? Je haalt je gsm uit je zak. En als je me niet gelooft, moet je aan de halte maar eens om je heen kijken. Waarom gebruik je zulke momenten niet om even bij jezelf in te checken? Vraag je eens af hoe het gaat, hoe je ademhaling voelt of wat er aan moois te zien valt, en die bus is er sneller dan je denkt.

8 | Hou tijdens het detoxen bij hoe je je voelt

Daar kan je trouwens voor je detox al mee beginnen, zodat je voor, tijdens en na de detox kunt vergelijken hoe je je hebt gevoeld. Was je blij dat je van de verwachtingen van anderen verlost was, of net bang dat je iets zou missen? Misschien kom je op deze manier wel interessante dingen over jezelf te weten… 😉

9 | Laat de FOMO varen

Met een diploma Journalistiek op zak ben ik natuurlijk bevooroordeeld, maar heel wat mensen gebruiken hun smartphone om op de hoogte te blijven van de actualiteit, die de godganse dag lijkt binnen te stromen. Als je ’s ochtends naar het radionieuws luistert of ’s avonds naar het journaal kijkt, zal je het meest wel meegekregen hebben. Wedden dat je op die paar uur niets gemist hebt?

10 | Breng je omgeving op de hoogte

Cold turkey je telefoon door het raam gooien lijkt me niet bepaald the way to go, dus kan je wel wat doen om je detox voor te bereiden wanneer je voelt dat je daar klaar voor bent. Zo kan je je omgeving laten weten dat je hieraan begint, en dat je daardoor minder snel op hun berichten zal antwoorden. Krijg je gekke reacties? Dan zegt dat vaak meer over anderen dan over jezelf.

Laat me gerust weten in de comments of jij veel tijd doorbrengt op je smartphone, en in welke apps jij jezelf helemaal kan verliezen. Oh, en mocht je het willen weten: ik heb Instagram van mijn telefoon gezwierd en weet daardoor mijn schermtijd tot een halfuur per dag te beperken!

Liefs, Kilien

Ben je fan van de blogposts op Keeping Up With Kilien of de foto’s op Chair Chaude? Wat een compliment! Misschien wil je dan wel op de hoogte blijven van mijn werk, of het zelfs ondersteunen door me op een koffietje te trakteren? Zo kan ik gratis content blijven maken voor jou!

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s