Freelancen, hoe begin je daaraan? Een freelancer vertelt het zelf

Leestijd: 4 minuten

Dus je denkt erover na om net als ik te gaan freelancen? Vet! In deze blogpost vertel ik je hoe je begint met freelancen door een onderneming in bijberoep op te starten, wijs ik je de weg naar de informatiebronnen waar ik zelf veel aan heb gehad én vertel ik je eerlijk hoeveel die grap je gaat kosten. Ben je er nog niet helemaal uit of freelancen iets voor jou is? Op het internet vind je heel wat vragen die je tot nadenken zullen stemmen.

STAP 1
Kies je ondernemingsvorm

Wil je gaan freelancen om van je passie je beroep te maken, maar kan je niet zonder de financiële stabiliteit van een vaste job? Dan is een onderneming in bijberoep misschien wel iets voor jou. Als freelancer vorm je het vaakst een eenmanszaak als natuurlijk persoon, dus alle ingewikkelde informatie over vennootschappen is waarschijnlijk niet van toepassing op jou. Meer informatie over ondernemingsvormen en ondernemingen opstarten vind je in de complete gids “Mijn eigen zaak. Starten met kennis van zaken” van Vlaio.

STAP 2
Open een zichtrekening

Een aparte zichtrekening openen is niet verplicht, maar wel zo handig. Op die manier houd je het overzicht over de inkomsten en uitgaven van je onderneming. Verschillende banken bieden ook pakketten voor professionals aan, waardoor je er bijvoorbeeld voor de prijs van een persoonlijke zichtrekening ook een professionele zichtrekening bij kunt nemen. Zelf betaal ik 39 euro per jaar voor mijn professionele en persoonlijke zichtrekening samen.

STAP 3
Vraag je ondernemingsnummer aan

De belangrijkste stap bij het opstarten van je onderneming, is de aanvraag van je ondernemingsnummer bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Die inschrijving kost eenmalig 90,50 euro, als je het zelf doet. Als je dat niet ziet zitten, kan je ook aan je boekhouder of je sociaal verzekeringsfonds (hierover dadelijk meer) vragen om dat voor jou te doen, al zal dat je waarschijnlijk iets meer kosten.

Ik heb die aanvraag zelf gedaan, en het “moeilijkste” daaraan is de juiste NACE-codes invoeren. Dat zijn codes die omschrijven welke activiteit jouw onderneming mag uitvoeren. Bij je inschrijving kan je beter een code te veel dan te weinig invoeren, want elke wijziging in de KBO kost je opnieuw 90,50 euro. Je vindt alle NACE-codes in dit document van meer dan 500 bladzijden, maar geen paniek: je kan meteen doorbladeren naar deel III. 😉

STAP 4
Activeer je btw-nummer

Is je onderneming BTW-plichtig? Dan moet je je ondernemingsnummer ook laten activeren als btw-nummer. Tot voor kort moest je daarvoor een brief op de post doen, maar nu kan je die activering ook gewoon online aanvragen bij de FOD Economie. De activering zelf is gratis. Ook dit kan je natuurlijk door je boekhouder of sociaal verzekeringsfonds laten doen (tegen betaling), maar je kan het even goed zelf.

STAP 5
Sluit je aan bij een ziekenfonds en sociaal verzekeringsfonds

Als je net als ik besluit om te gaan freelancen in bijberoep en je dus al een vaste job hebt, dan ben je normaal gezien al ingeschreven bij een ziekenfonds. Mij kost dat bijvoorbeeld 90 euro per jaar. Daarnaast moet je je als ondernemer ook inschrijven bij een sociaal verzekeringsfonds of ondernemingsloket, zodat je ieder kwartaal je sociale bijdrage kan betalen. Die bijdrage wordt berekend op basis van wat je als ondernemer verdient, maar de eerste drie jaar betaal je een forfaitair bedrag van 83 euro per kwartaal.

STAP 6
Nu begint het echte werk!

Zie je het na al die administratie nog steeds zitten om te gaan freelancen? Perfect, want nu begint het echte werk! Aan communicatieplannen opstellen, klanten zoeken of offertes en facturen opstellen had je waarschijnlijk al gedacht, maar ik geef je met veel plezier nog enkele tips mee die mij een heel eind op weg hebben geholpen.

Zoek een goede boekhouder

Krijg je de kriebels van termen als kwartaalaangifte, klantenlisting of personenbelasting? Kan je BTW en belastingen niet van elkaar onderscheiden? Voel je dan vooral niet schuldig, want ik ben net zo. Omdat ik heilig geloof in het gezegde “Schoenmaker, blijf bij je leest”, geef ik mijn boekhouding graag uit handen, zodat ik me kan focussen op mijn opdrachten als freelancer. Maar wat je natuurlijk écht wilt weten, is hoeveel dat kost, nietwaar? Wel, ik betaal als eenmanszaak in bijberoep 800 euro per jaar aan mijn boekhouder.

Bepaal je prijzen

Hoe bepaal je een prijs die een klant noch te duur, noch te goedkoop vindt, maar die jou vooral in staat stelt om je kosten – want zoals je kunt zien, zijn dat er wel wat – te blijven betalen? Daar zijn verschillende tactieken voor, zoals eens gaan gluren bij de buren om te zien hoeveel je concurrentie per uur of per opdracht verdient. Word je daar niet wijzer uit? Dan heeft Flanders DC een tool, Prijsinzicht, ontwikkeld die jou helpt bij je prijszetting.

Stel algemene voorwaarden op

Eén keer heb ik me laten naaien door een klant die z’n afspraken niet nakwam, en ik heb gezworen dat me dat geen tweede keer zou overkomen. Daarom heb ik algemene voorwaarden opgesteld waar klanten zich akkoord mee moeten verklaren bij het ondertekenen van een offerte. Daarin beschrijf je bijvoorbeeld hoe je met voorschotten werkt of wat je moet doen wanneer een opdracht wordt geannuleerd. Op de website van Flanders DC vind je heel goede templates voor algemene voorwaarden die ook over intellectuele eigendom gaan.

Schrijf je in op platformen als Jellow

Natuurlijk bestaan er ettelijke Facebookgroepen waarin mensen op zoek gaan naar freelancers, maar wat als je geen zin hebt om je bij elke opdracht af te vragen of die wel iets voor jou is? Dan zijn er platformen zoals Jellow, waarbij opdrachtgevers op zoek gaan naar freelancers, en niet andersom. Het enige wat jij hoeft te doen, is je profiel up-to-date houden, zodat potentiële werkgevers jou kunnen vinden. Is je profiel interessant, dan krijg je een mailtje wanneer iemand een opdracht voor jou in petto heeft. Aan jou alleen nog de keuze of je die aanneemt of niet!

Normaal gezien ben je nu goed op weg om die opdrachten binnen te rijven – en dat gun ik je ook van harte. En ben je intussen aan het freelancen, geef me dan eens een seintje. Wie weet kunnen we elkaar nog een handje helpen!

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s