Officieel het huis uit

Leestijd: 3 minuten

Na bijna zeven jaar was het moment eindelijk aangebroken: Ben en ik zouden gaan samenwonen in Gent, zo’n beetje de gulden middenweg tussen Haacht en Ieper. Natuurlijk zou ik Keeping Up With Kilien niet zijn als ik niet met jullie zou delen wat ik daar zelf uit geleerd heb: hoeveel geld je bij elkaar moet sparen, welke administratie je niet over het hoofd mag zien, en welke spullen je als eerste wilt kopen. Als house warming gift geef ik je ook een kijkje in ons appartement, dus kom snel binnen!

STAP 1 | Het appartement

Hoe kies je een appartement uit?

Alles begint natuurlijk met het uitkiezen van je droomappartement. Waarschijnlijk heb je al een hele eisenlijst, maar kan je die misschien ook onderverdelen in moetjes en magjes? Bepaal de eigenschappen waarover je echt geen compromis wilt sluiten, en degene die gewoon mooi meegenomen zijn. Hou daarbij natuurlijk ook je budget in het achterhoofd! Om vertrokken te raken zal je niet alleen je eerste maand huur, maar meestal ook een huurwaarborg van drie maanden én een brand- en familiale verzekering moeten neertellen.

Welke stappen mag je niet over het hoofd zien?

Goed, heb je de stek van je dromen gevonden en bezocht, en ben je klaar om je huurovereenkomst te ondertekenen? Dan kan de administratieve mallemolen beginnen. Als de verhuur geregeld wordt door een makelaar, zal die je waarschijnlijk een overzicht geven van dingen die je in orde moet brengen voor je de sleutel in handen krijgt, maar regel ook onderstaande dingen met de stad of het dorp waar je naartoe trekt.

Heb je een verhuislift nodig om je meubels tot op de derde verdieping te krijgen? Check dan bij de stad hoe lang op voorhand je daarvoor een vergunning moet aanvragen en hoeveel dat je gaat kosten, want die kosten heb je waarschijnlijk niet ingecalculeerd. Als je de hele straat inneemt, moet je misschien ook een signalisatieplan kunnen voorleggen en verkeersborden gaan plaatsen.

Geef ook je adreswijziging door. Enkele weken nadat je bent ingetrokken, komt de wijkagent controleren of je wel degelijk op dat adres woont. Sommige instanties zullen daarna automatisch op de hoogte gebracht worden van je nieuwe adres, maar andere – zoals je werkgever, bank, verzekeringsmaatschappij of boekhouder – zal je zelf moeten verwittigen.

“Een verhuis regelen” op de website van de Vlaamse overheid

STAP 2 | De financiën

Hoeveel geld voorzie je voor een verhuis?

Aha, dát is de brandende vraag waar iedereen die gaat verhuizen een antwoord op zoekt! Welk budget moet je voorzien wanneer je definitief uitcheckt bij hotel mama? Ben en ik hadden daarvoor 10.000 euro bij elkaar gespaard. Zowat de helft daarvan ging meteen op aan huurwaarborg en verzekeringen, zodat we nog een 5.000 euro overhielden voor de inrichting van ons appartement.

Wij hebben het geluk dat we in een nieuwbouwappartement met een uitgeruste keuken trekken én dat we heel wat prachtige cadeaus van vrienden en familie hebben gekregen, waardoor we met dat budget niet alleen een nieuwe sofa en eetkamerstoelen hebben kunnen kopen, maar ook een oude eettafel en bureaukast hebben kunnen pimpen, om maar een voorbeeld te noemen. Ons interieurs is dus geen samenraapsel van tweedehandsspullen, maar meteen helemaal onze goesting, dus da’s wel degelijk mogelijk!

Welke kosten heb je daarna?

  • Huur
  • Elektriciteit, gas en water
  • Internet, televisie en telefoon
  • Brand-, ziekte- en familiale verzekering
  • Boodschappen
  • Vervoer
  • Andere kosten

“Ik wil alleen of samen gaan wonen. Hoeveel kost dat?” op de website van WAT WAT

STAP 3 | De inrichting

Welke spullen heb je nodig?

Moet je je hele uitzet vanaf nul bij elkaar sparen, of heb je nog wat spullen van toen je tijdens je studententijd op kot zat? Een verhuis is een ideaal moment om eens door al je spullen te gaan en jezelf af te vragen wat het verhuizen waard is, zoals ik tijdens de lockdown al deed. Eens Ben en ik een overzicht hadden van welke spullen we al hadden, en welke we dus nog nodig hadden, hebben we een spreadsheet gemaakt. Daarin zetten we niet alleen wat we nog moesten kopen, maar ook welk budget we daaraan wilden besteden, en dat bleek tijdens het inkopen zelf een goede toetssteen.

TIP: Vergeet zeker geen vuilnisbakken te kopen, je zult me nog dankbaar zijn!

Waar vind je die spullen?

Denk er tijdens een (latere) bezichtiging van je nieuwe plek aan om bepaalde afmetingen te nemen, zodat je er zeker van kan zijn dat je sofa wel in je woonkamer past. Daarnaast is Pinterest in deze verhuis mijn beste vriend geweest. Omdat ik op voorhand al moodboards per ruimte had gemaakt, kon ik mezelf bij elke nieuwe aankoop afvragen: “Zou dit in ons interieur passen?” en die vraag heeft ons ongetwijfeld enkele miskopen bespaard. En dat interieur, dat ziet er ongeveer zo uit…

“Dít heb je allemaal nodig in jouw eerste huis” op de website van Roomed

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s