Waarom kost een fotoshoot zo veel geld?

Leestijd: 2 minuten

Ik schrijf deze blogpost terwijl Adobe Lightroom aan het synchroniseren is. Ik sta op het punt om de onbewerkte beelden van een shoot van vorige week naar de klant door te sturen. Wat zij op dit moment nog niet weet, is hoeveel prachtige plaatjes ik op een uurtje tijd van haar heb kunnen maken. Nu ja, op een uurtje? 

Laat ons zeggen dat je een portretfotoshoot van een uur boekt. Die kost je 220 euro, en levert je negen bewerkte beelden op. Maar wat gaat achter de bewerking van die beelden schuil? Allereerst is het belangrijk te weten dat de 220 euro die je mij betaalt niet integraal voor mij is. Trek je de btw van 21 procent ervan af, dan hou ik nog 180 euro over.

Voor die 180 euro ben ik heel wat uren aan de slag:

  • Het model leren kennen en de fotoshoot vastleggen: 1 uur
  • Een moodboard samenstellen om de locatie en styling te bepalen: 1,5 uur
  • Het model op zijn/haar/hun gemak stellen voor, tijdens en na de shoot: 1 uur
  • De fotoshoot zelf: 1 uur
  • De eerste selectie van de beelden: 2 uur
  • De nabewerkingen van negen beelden: 2,5 uur

Alles samengeteld is dat 9 uur werk voor 180 euro loon; omgerekend twintig euro per uur. Niet slecht verdiend, zou je denken. Klopt, als van die twintig euro niet allerlei kosten af zouden gaan:

  • Camera, lenzen en ander materiaal
  • Computer, bewerkingsprogramma’s en andere software
  • Boekhouding
  • Sociale bijdragen

Alleen al om uit die kosten te kunnen komen, zou ik zo’n vijftig euro per uur moeten rekenen. Maar als je weet dat ik met een fotoshoot van één uur in werkelijkheid negen uur bezig ben, zou zo’n shoot een model meer dan 500 euro kosten. Meer dan het dubbele van wat ik nu vraag.

Waarom ik dan niet gewoon mijn prijzen verhoog? Omdat ik mijn fotoshoots toegankelijk wil houden voor iedereen, en zeker voor de modellen die hun zelfvertrouwen een boost willen geven. Want een paar honderd euro is nu eenmaal veel geld voor iets wat je misschien niet écht nodig hebt. Ook voor mij is de voldoening die ik uit mijn samenwerkingen haal onbetaalbaar. En natuurlijk zou ik kunnen besparen op het voorbereiden van een moodboard of het op het gemak stellen van een model, maar net dat is waar ik het verschil wil maken.

Waarom ik dit dan deel? Omdat ik transparant wil zijn over welke waarde je voor je geld krijgt wanneer je bij mij een fotoshoot boekt. Heel wat opdrachten springen af omdat klanten ze te duur vinden, terwijl ik eigenlijk eerder te weinig dan te veel vraag voor het werk dat ik aflever.

En dat doe ik omdat mensen fotograferen mijn passie is, en omdat ik van die passie mijn beroep heb kunnen maken. Maar dat betekent ook dat ik van mijn beroep ook mijn rekeningen moet kunnen betalen, en dan lijkt het me wel zo fair om eerlijk en transparant te zijn over mijn prijzen. Beschouw het maar als een teken om zelf een fotoshoot te boeken, voor ik mijn prijzen verhoog! 😉

Gepubliceerd door Keeping Up With Kilien

Met mijn krullenkop in de wolken en mijn camera in de hand, probeer ik niet alleen de wereld, maar ook mezelf te ontdekken. Op deze blog neem ik je mee op een tocht die zal gaan over lifestyle, reizen, fotografie en alle andere dingen die belangrijk zijn voor mij. Een tocht met hoogte- en dieptepunten, die ik met allebei een stevige dosis eerlijkheid zal neerpennen.