Blind Body Positive Protest

OVER ONS

Romy Schlimbach is een 24-jarige sociaal werkster en heeft haar activistische aanleg gecombineerd met haar grootste passie: fashion. Ze is body positive image activist, fat positive influencer en plussize model. Romy probeert op verschillende manieren een rolmodel te zijn voor vrouwen met verschillende maten en vormen, maar vooral voor volle mensen. Daarom werkt ze mee aan verschillende projecten, waaronder The Blind Body Positive Protest, waar ze medeorganisator van is. Ze hoopt dat er zo meer respect voor verschillende lichamen komt.

Gaëlle Wauthier is een 22-jarig model, make-up artist en medeoprichtster van The Blind Body Positive Protest. Op haar Instagramaccount creëert ze creatieve samenwerkingen met fotografen en toont ze daarbij zonder schaamte hoe haar lichaam eruitziet. Hiermee brengt ze een duidelijke boodschap: alle lichamen zijn perfect. Ze normaliseert cellulitis, striemen, moedervlekken of littekens om body positivity te verspreiden.

Ruby Glazenmakers telt 25 lentes. In het dagelijkse leven is ze een enthousiaste juf en probeert ze de kinderen naast alle leerstof bij te brengen dat ze van zichzelf mogen houden zoals ze zijn. Ruby is daarnaast ook curvy model: dat zorgde ervoor dat ze vorig jaar voor de eerste keer deelnam aan Chair Chaude. Daar ontstond ook het idee voor The Blind Body Positive Protest, dat ze later met drie andere powervrouwen succesvol uitwerkte. ‘You are enough’ is haar favoriete quote!

Kilien Natens is een 22-jarigemasterstudente Journalistiek by day en de trotse oprichtster van Chair Chaude en medeoprichtster van The Blind Body Positive Protest by night. Op haar website, Keeping Up With Kilien, bundelt ze als blogger én fotograaf de krachten van tekst en beeld om te vertellen over het onderwerp dat haar het nauwst aan het hart ligt: body positivity.

IN DE MEDIA

DE DEELNEMERS

Deelnemen aan BBPP is een ervaring die mijn leven heeft veranderd, en dat meen ik voor de volle honderd procent. Wanneer ik aan anderen vertel dat ik aan het allereerste protest heb deelgenomen, krijg ik ook telkens de reactie “Wow, echt? Amai, ik zou dat niet durven!” En ik moet toegeven: het heeft inderdaad heel veel durf gevraagd. Het gebeurt immers niet elke dag dat je je kleren uitrekt voor de wijde wereld, en dan nog eens geblinddoekt wildvreemde mensen boodschappen op je lichaam laat schrijven.

De angst voor wrede opmerkingen was groot, maar de eenheid en liefde die ik die dag voelde, overstemde dat nare gevoel volledig. Zowel van de medeparticipanten als de omstaanders kwamen er enkel lovende woorden. Wanneer ik naar het einde toe dan ook mijn blinddoek afdeed en zag dat bijna elke centimeter van mijn lichaam bedekt was met complimentjes, sprongen de tranen in mijn ogen. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik eraan denk.

Deelnemen aan The Blind Body Positive Protest is iets wat ik iedereen zou aanraden. Niet alleen kom je hierdoor meer in aanraking met jezelf, maar word je je ook meer bewust van de eerste indrukken die je opdoet van anderen. We zijn het namelijk gewend om van anderen meteen iets negatief te denken, terwijl we dat makkelijk kunnen vervangen door iets positief – en dat dan ook aan elkaar laten weten!

Die avond heb ik ook alle complimentjes die ik had gekregen bewaard in een notitie op mijn telefoon. Het is iets waar ik, op moeilijkere dagen, nog steeds naar teruggrijp. Ik heb dus niet overdreven toen ik vertelde dat het protest mijn leven heeft veranderd. Mij zie je dus sowieso een volgende keer terug! Hopelijk zie ik jou daar ook?

Marijne

Wat een dag. Sta maar eens geblinddoekt in je ondergoed op straat! Ik deed het en het viel veel beter mee dan gedacht. Zoveel lieve mensen die je niet kent, maar toch complimentjes geven. Ik heb ook het gevoel dat we de boodschap echt hebben kunnen doorgeven: er kwamen enkele mensen naar mij die me hun verhaal over seksueel geweld kwamen vertellen, en dat raakte me echt hard.

De groep zelf was ook zalig en ik ben blij dat ik iedereen eindelijk in het echt heb kunnen ontmoeten. Tot op de dag van vandaag praat ik bijna dagelijks met hen. Dus als je twijfelt: gewoon doen! Het is waarschijnlijk ver uit je comfortzone, maar net dat gaat je een gelukzalig gevoel geven als je het dan toch doet!

Laura

Ik ben nu al een goed jaar body positive activist. Toen vorig jaar de oproep voor de The Blind Body Positive Protest in Leuven verscheen, twijfelde ik geen seconde. Ik zag het helemaal zitten… Tot ik een paar dagen voor het protest een dipje kreeg. Ik voelde me niet goed in mijn vel en stuurde de dag voordien dat ik niet zou komen. De ladies van de organisatie toonden alleen maar begrip.

Die nacht sliep ik slecht en begon ik aan mijn beslissing te twijfelen. ’s Ochtends besloot ik om toch deel te nemen. Beste beslissing ooit! Ik ging met een klein hartje naar Leuven, maar werd daar zo hartelijk ontvangen. Er hing zoveel body positivity en liefde in de lucht, echt ongelofelijk!

Toen het moment aangebroken was om uit te kleren te gaan en de blinddoek om te doen, ging mijn hartje heel erg snel. Maar dat bange gevoel was snel voorbij, want de vibe was zo fantastisch en ik stond er niet alleen voor: we stonden daar samen, hand in hand. Na afloop voelde ik me weer goed, het event en vooral de deelnemers hebben mij toen zo’n positieve boost gegeven!

Tina

Ik vond de eerste editie van The Blind Body Positive Protest echt top! Uiteraard was ik erg zenuwachtig, maar dat bleek achteraf helemaal niet nodig te zijn. Je werd hartelijk ontvangen door een groep waarin iedereen iedereen steunde, en dat was prachtig om te zien. Voor mij was het een heel fijne ervaring, waardoor je meteen een hele groep nieuwe, toffe mensen leert kennen. Echt top!

Sharon

BLIJF OP DE HOOGTE

%d bloggers liken dit: