Erasmus

Angers: terug van nooit weggeweest

Het besef begon pas binnen te sijpelen op het moment dat ik mijn koffers begon te pakken: ik zou helemaal alleen naar Angers terugkeren. Een reis die om verschillende redenen erg spannend voor me was. Enerzijds omdat het de eerste keer is dat ik alleen op vakantie gaan, anderzijds omdat ik terugga naar dé plek waar ik een groot deel van mijn hart achtergelaten heb. Wat voelde het onbeschrijfelijk toen ik de stad stilaan aan de spoorlijn voorbij zag glijden. Nee, ik was niet weer thuis. Ik was er gewoon nooit weggeweest.

Hotspots & notspots

Op Erasmus ga je niet alleen om je taal bij te schaven, maar ook je cultuur. En hoe kan je je beter onderdompelen in de Franse cultuur dan door je onder te dompelen in de Franse gastronomie? (Niet letterlijk dan, een wijnbad is misschien een beetje te decadent…) Vier maanden lang heb ik de tijd gehad om de hotspots – en de notspots – van de stad te ontdekken. Lezen met een lege maag? Op eigen risico!

Permanente staat van verwarring

De laatste twee weken zijn ingezet, het aftellen is begonnen. Hoewel ik mezelf er constant aan herinner dat het bijna gedaan is, sta ik er niet dikwijls genoeg bij stil dat het bijna gedaan is. Klinkt dubbel, nietwaar? Sommige dingen ga ik binnenkort voor de laatste keer doen, terwijl ik andere dingen al voor de laatste keer heb gedaan. Niet alleen ikzelf, maar ook enkele van mijn mede-Erasmussers verkeren daardoor in een permanente staat: die van verwarring.

Het begin van het einde

Morgen zet ik mijn laatste volledige lesweek in. De vakken geraken afgerond, de deadlines komen dichterbij, de examens worden voorbereid, kortom: het einde van het semester – en dus van mijn Erasmus in Frankrijk – is in zicht. Hoewel de Instagramstories van sommige mede-Erasmussers overstelpt worden met foto’s voorzien van tekstjes als “Can I please stay here forever?”, wil ik persoonlijk niets liever dan gewoon weer naar huis gaan, om daar dan forever te blijven. Mijn plannen om na mijn studies een halfjaar naar Zuid-Amerika te gaan? Ja, die zijn plots serieus op de helling komen te staan.

A week in the life

Als je denkt dat op Erasmus gaan in Frankijk gelijk is aan een hele week streekwijntjes drinken, wel, dan kan ik je deze week niet echt ongelijk geven. Samen met mijn vrienden en mijn pleegfamilie heb ik er een ongelooflijk plezante week van gemaakt, waarin er elke dag wel iets leuks op de planning stond. Benieuwd wat dat dan precies was? Lees dan zeker verder!

November necessities

Zal ik eens echt heel eerlijk zijn? Ik heb op dit moment helemaal niet veel inspiratie om te schrijven. Ik voel me op dit moment even druilerig als het weer: het is hier al het hele weekend zo hard aan het regenen, dat ik vannacht wakker ben geworden met het gevoel dat mijn ramen kapot geregend waren – dat zegt wel genoeg, zeker?

Erasmus: TIJDENS de ervaring

58 days down, 56 days to go. Mijn Erasmusavontuur is nu officieel de kaap van de helft gepasseerd. De eerste weken was het gewoonweg eng hoe snel de tijd voorbij vloog: ik kreeg er geen grip op, nee, ik kreeg schrik dat ik niet het meeste uit het avontuur hier aan het halen was. Maar nu, een paar weken later, kruipen de dagen soms zo traag voorbij, omdat ik niets liever wil dan gewoon weer naar huis gaan.

Hey poes, Tours’ke doen?

Dit weekend heb ik je niet op de hoogte gehouden van mijn wekelijkse avonturen in Angers; dit weekend was ik zelfs niet in Angers! Samen met enkele anderen hadden we beslist om onze horizon eens wat te verbreden, en dat wel tot in het verre Tours. Daar hebben Lisa, Benjamin, Owen en ik twee dagen lang de straten onveilig gemaakt (just kidding, Benjamin en Owen staken zelfs nooit de straat over wanneer het licht op rood stond).

What to visit in Angers

I know, I know: mijn blogpost komt een dag te laat – althans voor degenen die mijn Erasmusavontuur op de voet volgen als kleine stalkertjes. Maar daar heb ik een goede reden voor: mijn grootouders waren zaterdag en zondag op bezoek en ik was dus te druk de stad te verkennen! Dat mijn grootouders op bezoek waren, was voor mij ook meteen de uitgelezen kans om de stad eindelijk eens als een toerist te verkennen, want daar was ik nog niet aan toegekomen. Met resultaat. Hier volgt een lijstje van enkele van de vele bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft – en heel veel mooie foto’s daarvan. ❤

Gekke dozen, die fransozen

Na enkele weken in de meest aangename stad van Frankrijk te hebben vertoefd, ben ik er jammer genoeg achtergekomen dat niet alles altijd even aangenaam is als men hier durft te beweren. Want op Erasmus gaan is niet alleen kennismaken met een andere taal, maar ook met een andere cultuur. Zo heb ik de afgelopen weken kunnen ondervinden dat die Fransen hier best wat rare trekjes hebben…

Weinig les, veel vrienden

Mijn tweede week op Erasmus zit erop. Hoewel ze beslist minder chaotisch was dan de vorige (toegegeven, veel chaotischer moest het echt niet worden), heeft ze mentaal wel wat van me gevraagd. Ik heb nog steeds wat tijd nodig om hier helemaal gesetteld te geraken – zeker nu een deel van de lessen van start is gegaan – maar gelukkig heb ik hier al een hele hoop hartelijke mensen leren kennen, waarbij ik me al helemaal thuis voel.

Zootje ongeregeld

Zeggen dat mijn eerste week hier in Frankrijk nogal chaotisch is verlopen, zou een understatement zijn. We hebben de afgelopen dagen zoveel indrukken en informatie te verwerken gekregen, dat het soms moeilijk was om door de bomen het bos nog te zien. Benieuwd welke die eerste indrukken dan waren? Lees dan gewoon lekker verder, want hieronder deel ik ze allemaal met jou!

Erasmus: VOOR de ervaring

De formulieren zijn ondertekend. De koffers zijn gepakt. Het gastgezin staat al te wachten. Ik sta aan de vooravond van wat ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring zal worden: ik ga vier maanden in Frankrijk wonen. Natuurlijk willen de meesten graag op Erasmus gaan, maar voor mij is het meer dan dat, aangezien het al heel lang een droom is van mij om perfect tweetalig te worden. Ik ga dus niet alleen vier maanden in Frankrijk wonen; ik ga daar mijn dromen waarmaken.