Fotografie

Chair Chaude: Editors’ Pick

Terwijl steeds meer fotografen hun werk stilaan weer oppikken, blijf ik een beetje beteuterd achter: hoe kan ik in godsnaam vijf halfnaakte wildvreemden al knuffelend voor een lens zetten, als die mensen eigenlijk anderhalve meter afstand van elkaar zouden moeten houden? Ja, ik zou individuele fotoshoots kunnen organiseren, maar zoals meer dan dertig modellen zullen beamen, maakt net dat groepsgevoel en die verbondenheid Chair Chaude uniek.

S.O.S. portretfotografie

Telkens wanneer ik samenwerk met andere fotografen – of het nu als medefotograaf of als model is – kan ik het toch niet laten om eens in het oog te houden hoe zij te werk gaan. Op welke manier pakken zij hun shoots én hun modellen aan, en op welke manier verschilt hun aanpak dan van de mijne? Op die manier ben ik erachter gekomen dat portretfotografie niet zo gemakkelijk is als het lijkt: bomen en verlaten gebouwen kampen nu eenmaal niet met dezelfde onzekerheden als (onervaren) modellen. Maar hoe stel je die dan op hun gemak?

Deel van een groter geheel

Dames en heren, appelen en peren: vandaag deel ik het heugelijk nieuws mee dat mijn foto’s voor de vierde keer tentoongesteld zullen worden! Na Wijnegem, Angers en Haacht is deze keer Deurne aan de beurt. In het kader van een feministische tentoonstelling die onder andere over lichaamsbeeld zal gaan, trad ik niet alleen aan als fotograaf, maar ook als model. Begin van een carrièreswitch? Oordeel vooral zelf!

Bigger and better

Zoals de gigantische aftelkalender op de homepage van mijn website al aangaf: vandaag gaat officieel mijn tweede expositie van start! Vanaf vandaag, maandag 5 augustus, tot en met vrijdag 23 augustus zal mijn werk te bewonderen zijn in het gemeentehuis van Haacht (Wespelaarsesteenweg 85), en dat tijdens de openingsuren*. Maar hoe is het zover gekomen dat er halfnaakte vrouwen in een gemeentehuis te zien zijn?

De rollen omgedraaid

Zou het geen ongelooflijke teleurstelling zijn als ik als oprichter van Chair Chaude niet aan mijn eigen project zou deelnemen? Als ik de berichten van sommigen mag geloven, wel. Misschien lijkt het wel raar dat een fotografe plots model gaat staan voor een project dat ze zelf op poten heeft gezet, maar het zou niet het eerste rare zijn wat ik doe. En daarbij, ik kan jou toch moeilijk teleurstellen? Met die gedachte(n) in mijn achterhoofd, trok ik mijn kleren uit en ging ik weer eens zelf voor de lens staan.

Achievement unlocked

De vraag die me gisteren ongetwijfeld het vaakst werd gesteld, is hoe ik in godsnaam bij KunstKanaal in Wijnegem terechtgekomen ben. Een gemeenschappelijke vriendin van mij en Bart, de organisator, had op Instagram een oproep geplaatst: KunstKanaal was op zoek naar nieuwe, jonge artiesten die hun werk een maand lang wilden tentoonstellen in hun café. Onder het motto “Een ‘nee’ heb je, een ‘ja’ kan je krijgen” zocht ik contact met Bart, een drie maanden later hangen mijn foto’s toch maar mooi te blinken in het café van JC Ahoy.

Mijn professionele bucket list

Dames en heren, appelen en peren, boeren en boerinnen, het shooten kan weer beginnen! Na vier maanden geen fotoshoots georganiseerd te hebben, wordt het dringend tijd om daar verandering in te brengen. Ik heb de komende weken veel tijd en nog veel meer zin om een hele hoop ideeën uit te werken, die ik voor het gemak hieronder heb opgelijst. Nu moet ik toegeven dat het niet alleen uit zin, maar ook uit noodzaak is – alleen is dat voorlopig nog een beetje geheim…

Tien tips om het te maken als fotograaf

Het zou je niet moeten verbazen dat ik tijdens mijn vijfjarige fotografiecarrière al het een en ander meegemaakt, en dus geleerd heb. En waarom zou ik jou ook nog vijf jaar laten sukkelen om dezelfde lessen te leren, als ik ze je ook gewoon of vijf minuten kan meedelen? Dat dacht ik ook. Hier volgens tien onontbeerlijke insider tips van iemand die al eventjes in het vak zit. Profiteer er maar van!

10 voorwerpen die de studio van elke fotograaf sieren

In de loop van de jaren dat ik met fotografie bezig ben, heb ik al heel wat materiaal bij elkaar geraapt dat ondertussen onontbeerlijk lijkt te zijn voor een goed verloop én een goed resultaat van een fotoshoot. Heb je al dat materiaal per se nodig? Nee, want ik heb het in het begin ook zonder gedaan. Maakt al dat materiaal het je een pak makkelijker? Ja, dat wel. Maar over welk materiaal hebben we het dan?

Psst, ik wil een geheimpje met je delen…

Omdat je ondertussen al een paar maanden trouw mijn blog leest, vond ik dat het tijd werd om je te belonen en enkele van mijn geheimen prijs te geven, namelijk hoe ik mijn foto’s bewerk. De nabewerking van de foto is minstens even belangrijk als het nemen van de foto zelf – het bepaalt immers voor het grootste deel je stijl. Zoals een timmerman nooit een kastje zal verkopen dat niet geschilderd is, zo zal een fotograaf nooit een foto verkopen die niet bewerkt is. Maar hé, speciaal voor jou doe ik dat hier toch!

Favorieten van de fotograaf

Is er een betere manier om terug te blikken op vijf jaar fotograferen dan door mijn vijf favoriete foto’s eventjes uit te lichten? Misschien wel, maar daar kon ik dan niet meteen op komen. 😉 In de afgelopen vijf jaar heb ik heel wat mensen ontmoet, heel wat plekken bezocht, en heel wat lessen geleerd. En dat heeft geresulteerd in duizenden foto’s. Vandaag deel ik daarvan mijn vijf favorieten (en de verhalen die erbij horen) – met jou!

Een shoot met Kilien Natens Photography: de 10 meestgestelde vragen

Zijn enkele van je vragen toch nog onbeantwoord gebleven, had je toch nog graag wat extra informatie gehad, of heb je gewoon waanzinnig veel zin gekregen om een shoot met mij in te plannen? Dan hoor ik erg graag van je!

Challenge: two photographers, one model

Zoals sommigen onder jullie misschien al begrepen hebben, daag ik mezelf graag uit; ook en vooral op het vlak van fotografie. Daarom had ik besloten om eens samen te werken met andere fotografen, zodat we onze manieren van werken en bewerken met elkaar konden vergelijken. Gelukkig had ik al snel een enthousiaste fotografe gevonden die hieraan mee wilde werken, en zo gingen Laura Baetens en ik de uitdaging aan.

Project: Chair Chaude

Tegenwoordig kom je er niet meer onderuit: de sociale media staan vol van de perfecte modellen met het perfecte leven. Yoga op parelwitte stranden, smoothie bowls voor ontbijt, reizen naar de meest paradijselijke oorden, en ’s avonds op een romantische date met de prins op het witte paard. Glanzend haar, make-up die elke keer on fleek is, een lichaam om door een ringetje te halen. Wij weten misschien dat het er in de realiteit vaak anders aan toe gaat, maar dat is zeker niet bij iedereen het geval.

Where it all began

Er waren eens twee kleine nichtjes. Ze brachten hun jeugd al spelend door bij hun grootmoeder thuis, waar ze al van jongs af aan rondliepen in de rokken en de hakken van de lieve vrouw – dat die veel te groot waren voor hun kleine lichaampjes, laten we hier eventjes buiten beschouwing. Dat ging zo een hele tijd door, tot de komst van de eerste camera daar verandering in bracht. Het ene nichtje ontdekte al snel dat ze gemaakt was om voor de lens te gaan staan, terwijl het andere nichtje erachter kwam dat zij achter de camera thuishoorde (en voor de mensen die het nog steeds niet doorhebben: dat ben ik!)