CHAIR CHAUDE

“Stap voor stap vallen onzekere dagen in de schaduw van mijn zelfvertrouwen.”

Sinds 2018 onthult Chair Chaude inspirerende imperfecties en vertrouwelijke verhalen op Instagram. Modellen verschijnen zonder make-up of kleren voor de lens, foto’s zonder Photoshop of context op sociale media. Een project dat al tientallen modellen en honderden fans wist te raken, da’s iets om trots op te zijn.

chair [ʃɛʀ]
nom féminin
Le corps (opposé à l’esprit, à l’âme) ; les instincts, les besoins du corps ; les sens

Betreft zowel het fysieke als het mentale aspect van het lichaam. Staat symbool voor het contrast tussen lichaam en geest. Doel van het project: lichaam en geest dichter bij elkaar brengen door dat contrast te minimaliseren.


chaud(e) [ʃo, ʃod]
adjectif
Qui est ardent, sensuel ; qui a de la passion, de l’ardeur


Slaat niet alleen op de letterlijke, maar ook op de figuurlijke betekenis van het woord ‘warm’. Gaat zowel over het uitdrukken als over het ervaren van emoties. Doel van het project: een warme omgeving creëren waarin plaats is voor zulke gevoelens.

fer chaud
nom masculin
Brandmerk, brandijzerDirecte verwijzing naar het brandmerk dat de maatschappij probeert te geven aan mensen met imperfecties – iedereen dus. Doel van het project: alle verschillende ‘brandmerken’ tonen.Tegenwoordig kom je er niet meer onderuit: de sociale media staan vol van de perfecte modellen met het perfecte leven. Yoga op parelwitte stranden, smoothie bowls voor ontbijt, reizen naar de meest paradijselijke oorden, en ’s avonds op een romantische date met de prins op het witte paard. Glanzend haar, make-up die elke keer on fleek is, een lichaam om door een ringetje te halen. Wij weten misschien dat het er in de realiteit vaak anders aan toe gaat, maar dat is zeker niet bij iedereen het geval.

Zelfs wanneer je dit soort accounts niet volgt, ontkom je niet aan de reclame van allerlei fit girls die Instagram tussen je stories probeert te wringen. En dat is waar ik me zorgen om begon te maken. Ik heb immers een jongere zus, zich superbewust van haar uiterlijk.

Wat gebeurt er met het (al haast onbestaande) zelfvertrouwen van zo’n jongeren als ze om de oren worden geslagen met “perfecte plaatjes”? Urenlang heb ik bij mijn vrienden mijn gal gespuwd over een maatschappij waarin er geen plaats lijkt te zijn voor imperfecties. Tot ik besefte dat ik niet verbitterd wilde zijn.

Dus begon ik me af te vragen: als anderen die sociale media kunnen gebruiken om perfectie te promoten, dan kan ik die sociale media toch gewoon gebruiken als een podium voor imperfecties? Zo begon ik aan het project “Chair Chaude”. De bedoeling is heel simpel: imperfecties op een mooie manier in beeld brengen en verspreiden over sociale media.

%d bloggers liken dit: